Back To Top

Ocak 3, 2019

Köy okullarında öğrenim gören öğrencilerle bir eğitim çalışması gerçek

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 2017 yılı içinde bir proje başlatarak köy okullarında öğrenim gören öğrencilerle bir eğitim çalışması gerçekleştirdik.

Ülke genelinde belirlemiş olduğumuz 10 ilde; Kars, Erzurum, Sivas, Erzincan, Rize, Muğla, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Edirne’de bulunan 13 farklı köy okulunda gerçekleştirilen bu eğitim çalışmasında konularımızı “kamera, kurgu ve senaryo yazımı’’ oluşturdu. Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği bu proje kapsamında gittiğimiz okullarda 7-14 yaş aralığında öğrenim gören öğrencilerle hem geleceğe yönelik mesleki bir başlangıç hem de bu meslekte kullanılan teçhizatları tanıtma ve kullandırma bu çalışmanın amaçlarından oldu. Eğitimler Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, Başkan Yardımcısı Ümit Yalman ve Dernek Üyesi Yönetmen Sinan Demirkaya tarafından verildi

Verilen eğitimlerde görsel medyada kameramanlık ve kurgu operatörlüğü mesleğinin önemi ve nasıl yapıldığı anlatıldı. Bu öğrencilerin hayal dünyalarını dışa nasıl aktarabileceklerini anlatabilmek amacı ile senaryo eğitimi de verilerek belgesel yönetmenliği, sinema teknikleri gibi diğer mesleklere de dikkat çekildi.

Eğitim materyali olarak öğrencilere haber çekimlerinde kullanılan broadcast kameralar, belgesel ve sinema çekimlerinde kullanılan DSLR kameraların yanında steadiycam özellikli kameralar götürülerek bu kameraların nasıl çalıştığı öğrencilerle paylaşıldı. Onların da bu kameraları kullanarak vizörden dünyaya bakmaları sağlandı. Sınıf içi çalışmalarda öğrencilere teorik bilgilerin yanında mesleğe ilişkin tecrübeler aktarılarak, kameramanlık, senaryo yazımı ve kurgu alanıyla ilgili uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitim çalışmalarının verimini artırmak amacı ile bu anlatımların yapıldığı okullarda teoriden sonra pratik halinin de görülebilmesi amacı ile 1 öğrenciyi kamera karşısına diğerlerini kamera arkasına alarak birde klip çalışması yapıldı.

Müziğin evrensel bir dil olmasından yola çıkarak ve bir müzik klibinin bu yaş grubu çocukların hoşuna gideceğini düşünerek “ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA” adlı çocuk şarkısını yeniden aranje edildi. Bir müzik klibinin nasıl çekildiği hangi safhalardan geçtiği ve nasıl ortaya çıktığını pratikte anlatılması amaçlanan bu klipte, gidilen köy okullarında ki çocuklardan ses kayıtları alınarak bir klip ortaya çıkarılması sağlandı.

Yapılan bu çalışmalar sonrası, eğitim verilen bu okullardaki öğrenciler duygu ve düşüncelerini derneğimize mektuplar göndererek ifade etti.

Aldığımız öğrenci mektupları ile amacımıza ulaşmış olmanın haklı gurunu yaşadık. Amacımız ülke sınırları içindeki tüm köy okullarının hepsine ulaşmak ve bu eğitim çalışmalarımızı yaparak vizörün büyülü dünyasına diğer çocukları da davet etmektir. 

EĞİTİM VERİLEN İLLER

1-)KARS

KARS MERKEZ, DİKME KÖYÜ, HACI YESEMEN YILMAZEL ORTAOKULU

Dikme köyü, Kars merkeze 14 KM uzaklıkta 300 haneli, 1050 nüfusa sahip bir köy. Köyde bir ilkokul ve bir de ortaokul bulunuyor. Lise öğrenimi taşımalı sistem ile yapılıyor. Köyün en büyük gelir kaynağı hayvancılık ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin satılması. Yapılan sınırlı miktardaki tarım ürünleri ise hayvancılığa yönelik yem yetiştiriciliği şeklinde.

Eğitim için belirlenen ilkokul merkeze bağlı Dikme Köyü idi. 3 eğitmen ile okula eğitimler için intikal edildi. 75 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Tüm öğrenciler yaş gruplarına göre 3 kademeye ayrıldı. İlk ders 6. sınıflara, daha sonra 7 ve 8. sınıflara konular anlatıldı.

KARS İLİ, AKYAKA İLÇESİ, KARAHAN KÖYÜ, KARAHAN İLKOKULU

Akyaka İlçesi, Karahan Köyü, Kars merkeze 60 KM uzaklıkta 130 haneli, 700 nüfusa sahip bir köy. Köyde bir ilkokul bulunuyor. Ortaokul ve lise öğrenimi taşımalı sistem ile yapılıyor. Köyün en büyük gelir kaynağı hayvancılık ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin satılması.

Programda ikinci okul olan Karahan İlkokuluna 3 eğitmen gidildi. 61 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okulun en büyük sınıfı olan 4. Sınıflar bir araya toplanarak tek sınıf yapıldı, konular anlatıldı.

KARS MERKEZ, YALINKAYA KÖYÜ, YALINKAYA İLKOKULU

Üçüncü adres Yalınkaya Köyü oldu. Kars merkeze 14 KM uzaklıkta 120 haneli, 1100 nüfusa sahip bir köy. Köyde bir ilkokul bulunuyor. Ortaokul ve lise öğrenimi taşımalı sistem ile yapılıyor. Köyün en büyük gelir kaynağı hayvancılık ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin satılması.

Üçüncü okul olan Karahan İlkokuluna 3 eğitmen gidildi. Okul yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 70 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okulun en büyük sınıfı olan 4. Sınıflar bir araya toplanarak tek sınıf yapıldı, konular anlatıldı.

2-)ERZİNCAN

ERZİNCAN İLİ, REFAHİYE İLÇESİ, NEZAHAT ÇEÇEN ORTAOKULU

Refahiye İlçesi, Erzincan merkeze 71 KM uzaklıkta, toplam 10 Bin 504 nüfusa sahip. İlçe merkezinde ise 3 bin 980 kişi yaşıyor. Nezahat Çeçen Ortaokulu ise ilçenin tam merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı ise yoğunluklu olarak hayvancılığa ardından ise tarıma dayanıyor.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile daha önce iletişim kurarak organize olduğumuz Nezahat Çeçen Ortaokulu’na eğitimler için gidildi. Okul yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 129 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki tüm öğrenciler toplantı salonuna alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu.

3-)SİVAS

SİVAS İLİ, MERKEZ BEYPINAR KÖYÜ, BEYPINAR ORTAOKULU

Beypınar Köyü, Sivas merkeze 15 KM uzaklıkta, toplam 80 hane, 400 nüfusa sahip. Beypınar Ortaokulu ise köyün tam merkezinde bulunuyor. Civar köylerdeki öğrencilere de taşımalı sistem ile eğitim – öğretim veriyor. Bölgenin geçim kaynağı ise yoğunluklu olarak hayvancılığa ardından ise tarıma dayanıyor.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile daha önce iletişim kurarak organize olunan Beypınar Ortaokulu’na eğitimler için gidildi. Yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra, ana sınıfından ortaokul sona, 46’sı taşımalı toplam 104 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki 5, 6, 7 ve 8. öğrencileri bir sınıfa alındı, eğitimler verildi.

4-)MUĞLA

MUĞLA İLİ, DALAMAN İLÇESİ, GÜRLEYİK İLK VE ORTAOKULU

Gürleyik Mahallesi, Dalaman İlçesine 55 KM, Muğla merkeze 145 KM uzaklıkta, toplam bin nüfusa sahip. Gürleyik ilk ve Ortaokulu ise mahallenin tam merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı ise yoğunluklu olarak tarım ardından ise krom madenciliğine dayanıyor.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile daha önce iletişim kurarak organize olduğumuz Gürleyik ilk ve Ortaokulu‘na eğitimler için gidildi. Okul yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 220 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki tüm öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dâhil oldu, konular öğrencilere anlatıldı.

5-)RİZE

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇE, SALARHA BELDESİ, KASARCILAR İLK VE ORTAOKULU

Salarha Beldesi merkeze bağlı, Rize merkeze 15 KM uzaklıkta, toplam 100 hane 500 nüfusa sahip. Kasarcılar ilk ve Ortaokulu ise beldenin merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı ise yoğunluklu olarak çay yetiştiriciliği ardından ise hayvancılığa dayanıyor.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile Kasarcılar ilk ve Ortaokulu‘na eğitimler için gidildi. 94 öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki tüm öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Eğitimler verildi.

6-)ERZURUM

ERZURUM İLİ, PASİNLER İLÇESİ, ATATÜRK YATILI BÖLGE OKULU

Pasinler İlçesi, Erzurum merkeze 37 KM uzaklıkta, toplam 15 Bin nüfusa sahip. Atatürk Yatılı Bölge Okulu ise ilçenin merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı yoğunluklu olarak tarım ardından ise hayvancılığa dayanıyor.

Atatürk Yatılı Bölge Okulu’na eğitimler için intikal edildi. Okul öğretmenlerine ve okul yönetimine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 302 yatılı öğrenci mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki tüm öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu. Konular anlatıldı.

7-)ŞANLIURFA

ŞANLIURFA İLİ, SİVEREK İLÇESİ, AHMED ARİF ORTAOKULU

Siverek İlçesi, Şanlıurfa merkeze 90 KM uzaklıkta, toplam 250 Bin nüfusa sahip. Ahmed Arif Ortaokulu ise ilçenin merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı yoğunluklu olarak tarım ardından ise hayvancılığa dayanıyor. Ancak yaşayanların çoğunluğu ise Türkiye genelinde mevsimlik tarım işçisi olarak konar-göçer olarak çalışıyor. Bu olay ilçe çocuklarının okula devam sorununu gündeme getiriyor.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile daha önce iletişim kurarak organize olduğumuz Ahmed Arif Ortaokulu’na eğitimler için gidildi. Okul yönetimine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 1498 mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu.

MERKEZ KARAKÖPRÜ İLÇESİ EMİNE GÖNCÜ ANADOLU LİSESİ

Şanlıurfa merkezde yer alan Karaköprü ilçesi Emine Göncü Anadolu Lisesi Şanlıurfa’nın merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı yoğunluklu olarak tarım, sanayi ve esnaflıktan geliyor. Tüm bunların yanında bölge sakinleri kamu görevlerine de çalışıyor.

Emine Göncü Anadolu Lisesi’ne eğitimler intikal edildi. Okul yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 200’ü yatılı bin öğrencili okulda mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki lise son sınıf öğrencileri eğitim için bir salona alındı, eğitimler verildi.

8-)KAHRAMANMARAŞ

KAHRAMANMARAŞ İLİ, TÜRKOĞLU İLÇESİ, ŞEKİROBA BELDESİ,  YUNUS EMRE ORTAOKULU

Şekiroba Beldesi, Türkoğlu İlçesine bağlı ve Kahramanmaraş merkeze 40 KM uzaklıkta, toplam 10 Bin nüfusa sahip. Yunus Emre Ortaokulu ise beldenin merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı çoğunlukla hizmet sektöründen sağlanıyor. Beldede yaşayanların çoğunluğu ayçiçek yağı fabrikasında işçi olarak çalışıyor.

Daha önce iletişim kurarak organize olduğumuz Yunus Emre Ortaokulu’na eğitimler için intikal edildi. Okul yetkililerine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 680 mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki 8. Sınıf öğrencileri eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu, konular anlatıldı.

9-)TEKİRDAĞ

TEKİRDAĞ İLİ, SÜLEYMANPAŞA İLÇESİ, KAZANDERELİ MEMİŞ PEHLİVAN ORTAOKULU

Süleymanpaşa ilçesi Tekirdağ merkezde yer alan bir ilçe. Kazandereli Memiş Pehlivan Ortaokulu ise ilçenin merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı il merkezinde bulunduğu için her sektörde eşit dağılımla kamu ve özel sektörde çalışanlardan oluşuyor.

Kazandereli Memiş Pehlivan Ortaokulu’na eğitimler için gidildi. 701 mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu, konular anlatıldı.

10-)EDİRNE

EDİRNE İLİ, MERKEZ TAYAKADIN KÖYÜ, ŞEHİT CEM HAVALE ORTAOKULU

Tayakadın Köyü Edirne merkeze 12 KM uzaklıkta, toplam 1700 nüfusa sahip. Şehit Cem Havale Ortaokulu ise köyün merkezinde bulunuyor. Bölgenin geçim kaynağı yoğunluklu olarak tarım ardından ise hayvancılığa dayanıyor. Ancak köyde bulunan genç nüfus beton, yağ ve tekstil fabrikalarında işçi olarak da çalışmakta.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 3 eğitmen ile daha önce iletişim kurarak organize olduğumuz Şehit Cem Havale Ortaokulu’na eğitimler için intikal edildi. Okul müdürü Necmettin Kıyıcı ve okul yönetimine proje içeriği hakkında bilgiler verildikten sonra 143 mevcudu olan okulda öğretmenler ile planlama yapıldı. Okuldaki öğrenciler eğitim için bir salona alındı. Öğretmenler de eğitimlere dahil oldu.

Prev Post

Haber Kameramanları Derneği Başkanı Polatel Güven Tazeledi

Next Post

HABER KAMERAMANLARININ ULUSAL YETERLİLİK STANDARTLARI BELİRLENİYOR

post-bars