Back To Top

Ocak 2, 2019

Haberleşmenin Gözü Kulağı Biziz

İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullanmıştır. İlk insanların haberleşmesi bağırmak olup bunun belirli bir mesafeden sonra yetersiz olduğunu görüp başka yöntemlere yönelmişlerdir. Bu deneyler doğrultusunda ilk çağlarda haberleşmek için davullar kullanılmış, duman ile haberleşilmiştir. “Haberleşme” yani bugünkü daha geniş tanımı ile “iletişim” içinde bulunduğumuz yüzyılda çok hızlı, çok yönlü ve oldukça kapsamlı bir hal almıştır. Son yıllarda günden güne artan teknolojik olanaklar ve iletişim kanalları ile dünya parmaklarımızın ucunda.
Her geçen gün istediğimiz her türlü bilgiye ve kişiye ulaşabilmek daha da kolaylaşıyor. Dün tek bir kanaldan halka seslenen televizyonlar bile günümüzde akıllandı. Elinizdeki kumanda ile sayısı her geçen gün artan kanalları seçmek şurada dursun, istediğiniz programı istediğiniz an izleme olanağınız var.  Bu sihirli cihazdan yayınlanan görüntüler ve görüntüye destek olan sözler 7’den 70’ e herkesin hayatını etkiler nitelikte. Psikolojik ve sosyolojik yönden yapılan birçok araştırmaya konu oluyor teknoloji, televizyon ve bunların insan yaşamındaki etkileri. Haksız da değiller çünkü günümüzde toplumun alışkanlıklarını dahi baştan yazan bir güç; iletişim ve iletişim araçları ile önümüze konan çeşitli olgular. Biz Haber Kameramanları, sizlerin de bildiği gibi televizyon haberciliğinin olmazsa olmazları arasındayız. Televizyonda izlediğiniz haberlerin mimarları; görüntü üreten haber kameramanları ve onlara eşlik eden muhabirlerdir. Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak, Türkiye’de 21 yıldır yapılan Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması’nı düzenliyoruz. “Türkiye’nin en prestijli haber yarışması” olarak nitelenen yarışmamız, aynı zamanda yola çıktığımız 1996 yılından beri televizyon habercilerinin görsel arşivini oluşturmaktadır. 21 yıldır yılın en iyi haber görüntülerinin yarıştığı bu yarışmada, yakın tarihimizin önemli olayları kayıt altına alınmış olup, dev bir görsel arşiv olarak geleceğe ışık tutmaktadır. Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak şimdi hedefimiz; yarışmamızı sadece Türkiye’nin değil  “dünyanın en prestijli yarışması” haline getirmek. Bu kapsamda ilk adımı 2009’da yarışmacı katılımlarını ulaşabildiğimiz tüm ülkelerden gelen görüntülere ve haber kameramanlarına açarak attık. O günden bugüne yarışmaya uluslararası medya kuruluşlarının ilgisi günden güne artmaya devam ediyor. 20.Uluslararası Zoom Ödülleri’nde ise jüriyi uluslararasında üst düzey medya mensuplarına açık hale getirdik.
Böylelikle hem  teknolojiyi en iyi kullanan meslek dalı olduğumuzu tüm dünyaya duyurmuş, hem de yarışma değerlendirmesini tarafsız hale getirmiş olduk. 8 ülkeden 2400 gazetecinin katıldığı oylamadan çok yararlı geri dönüşler aldık. İngiltere merkezli Dünya Kameramanlar Birliği tarafından tarafımıza gönderilen “bize katılın” teklifi ile de gururlandık. Yeni hedeflerimizden biri de; bu birliğe katılmak ile kalmayıp birlik içerisindeki en etkili ve yetkili dernek olmak. Bizler, kamuoyunun gören gözleri ve duyan kulakları olarak 7 gün 24 saat hizmet veren bir meslek grubuyuz. Mesleğimizin kamuoyu için önemli olduğunun farkında olarak bu görevi icra ediyoruz. Türkiye Haber Kameramanları Derneği üyeleri olarak dünyanın en sıcak bölgesinde görev yaparken, dünya kamuoyuna karşı da sorumluluğumuzun farkındayız. Bu kapsamda çektiğimiz her bir görüntünün toplumlar ve devletler için, savaş ve barış kararı vermelerine neden olabildiğinin farkındayız.

Sorumluluk bilinci ile hareket eden haber kameramanları, her zaman fedakârca tarihe not düşmeye kamunun gözü olmaya devam edecektir.

Aytekin POLATEL Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı

Prev Post

Benim aşkım 1985 yılının sonlarına doğru başladı

Next Post

Bir Haber Kameramanının Eşi Olmak

post-bars